10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Αρχική / Γαστρικός Δακτύλιος / ΓΔ σε άτομα με χαμηλό ΔΜΣ(<35)

Με βάση τα ισχύοντα κριτήρια για τον ορισμό της σοβαρής παχυσαρκίας, χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται σε κάποιον που έχει ΔΜΣ μικρότερο του 35-40. Τα κριτήρια αυτά θεσπίστηκαν το 1991, εποχή στην οποία όλες οι βαριατρικές επεμβάσεις γίνονταν ανοιχτά και συνοδεύονταν από πολλές επιπλοκές. Φυσικά την εποχή εκείνη δεν υπήρχε λαπαροσκοπική χειρουργική. Είκοσι χρόνια μετά τα κριτήρια δεν έχουν αλλάξει.

Οι περισσότεροι ερευνητές ανακοινώνουν μελέτες με περιστατικά στα πλαίσια των κριτηρίων που θεσπίστηκαν πριν 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ανακοινώνονται όλο και περισσότερες μελέτες στις οποίες περιλαμβάνονται παχύσαρκοι με χαμηλό ΔΜΣ. Επιπλέον έχει γίνει δεκτό, ότι αν κάποιος έχει χαμηλό ΔΜΣ επειδή ξεκίνησε μια δίαιτα και τη σταμάτησε στη μέση ή είχε κάνει παλιότερα δίαιτα και άρχισε να βάζει κιλά, να του προτείνεται μια βαριατρική επέμβαση η οποία φυσικά θα πρέπει να είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Στην Ιταλία πριν 5 έτη(2004) πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε παχύσαρκους ασθενείς με ΔΜΣ μικρότερο του 35.
Τέσσερα έτη μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχασαν το 70% του πλεονάζοντος βάρους. Παρόμοια αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και από τις ΗΠΑ πριν 1 έτος.
Δυο έτη μετά την επέμβαση έχασαν το 69% του πλεονάζοντος βάρους. Στην Αυστραλία το 2006 σύγκριναν την αποτελεσματικότητα του γαστρικού δακτυλίου και της εντατικής ιατρικής παρακολούθησης με δίαιτα και ψυχολογική υποστήριξη σε παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ μικρότερο του 35.
Τα άτομα με γαστρικό δακτύλιο 2 έτη μετά την επέμβαση έχασαν κατά μέσο όρο 20 κιλά, ενώ τα άτομα της 2ης ομάδας έχασαν 5 κιλά.

Ο γαστρικός δακτύλιος ήταν επίσης πολύ αποτελεσματικός στη βελτίωση παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο γαστρικός δακτύλιος προτείνεται σαν μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ακόμη και σε άτομα με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος(ΒΜΙ). Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να αποκτήσει ένας παχύσαρκος σοβαρό πρόβλημα και μετά να προτείνουμε βαριατρική επέμβαση.

 δείτε το έντυπο ΒΜΙ 35

 δείτε το έντυπο ΒΜΙ < 35